6. sērija
Renso paziņo Honasam ka viņš ir Adrianas vīrs un Adriana apmulsusi skatās uz jauno izskatīgo, sarkanā jakā ģērbušos čigānu puisi.
Renso saka: ,,Es atbildu par šo sievieti!’’ Honass ar Adrianu skatās uz viņu. Honass neizpratnē jautā: ,,Ko tu teici?’’
Renso: ,,Ko dzirdēji! Šī sieviete ir mana sieva! Viņa atbrauca pie manis. Ja netici, pajautā viņai!’’
Tad Renso pieiet tuvu Adrianai un pieskaras, paglāsta viņai vaigu un draudzīgi, mierinoši runā: ,,Tiesa ka tu esi Renso, čigāna sieva?’’ Adriana stāv pārsteigta par Renso rīcību, jo viņa taču ir aristokrāte un ka vīrietis nedrīkst pieskarties viņai. Honass jautā atkal: ,,Sieviete! Tu neizrādi prieku redzot šo puisi. Saki patiesību, godīgi! Tu esi čigāna sieva?’’
Adriana atbild: ,,Jā. kungs. Esmu. Šis cilvēks ir mans vīrs un es gribu būt kopā ar viņu.’’
Renso satiekas pirmoreiz ar Adrianu, viņš pieskaras viņas vaigam, Honass vēro viņus.
Vēlāk, kad Adriana ar Renso dodas sadevušies rokās ar citiem ieslodzītajiem uz akmeņraktuvēm, Adriana viņam pateicas: ,,Paldies, ka aizstāvējāt mani. Viņš gribēja…’’ Renso pārtrauc viņu un atbild: ,,Es zinu ko viņš gribēja. Nebaidies. Viņš jūs neapvainos, kad būsiet kopā ar mani, es to nepieļaušu.’’ Uzraugs uzsauc: ,,Pietiek tērēt laiku! Tā nav vieta izklaidēm. Strādāt! Uz darbu! No šīs dienas arī sievietes saņems uzdevumu un strādās!’’
Tikmēr De Astolfi pilī Rodolfo lasa adrianas vēstuli, kurā viņa uzrunā Rodolfo, par Farnesio kungu. Rodolfo neapmierināti saka: ,,Kā tas ir ,,Farnesio kungs? Pat ne ,,dārgo Rodolfo’’, jo mēs esam saderinājušies!’’
Petra iejaucas: Adriana godīgi attiecas pret cilvēkiem un tā viņa jūs uzrunā.’’ Rodolfo atcērt: ,,Neviens nejautāja tavu viedokli. Saki Umberto, ka gribu ar viņu parunāt.’’ Aukle atbild: ,,Umberto nav pilī. Mana meitenīte atstāja vēstuli arī viņam.’’ Rodolfo pārsteigts: ,,Tas stulbenis nav lietas kursā, ka Adriana ir aizbraukusi? Kā gan viņa varēja aizbēgt, pat neatvadījusies no brāļa?’’
Petra: ,,Nav ko brīnīties, ka jūs viņu līdz tādai rīcībai novedāt. Ja jūs nebūtu tik prasīgs, tad mana meitenīte būtu uzvedusies pieklājīgāk.’’
Isa priecājas par Astrīdas de Marnjē pils aparmentiem, un ka kļūs par dāmu.
Izolda ar grāfieni Astrīdu runājas par Isu, un grāfiene domā, kāds labums būtu no Isas, bet Izolda atbild, ka gan grāfiene pratīs izmantot savu meitu. Astrīda nevēlas būt kopā ar savu meitu, jo baidās no patiesības. Krogā Umberto ir atgriezies un draugi viņu uzrunā: ,,Beidzot ir atgriezies mūsu labākais draugs Umberto! Briesmīgākais noziedznieks visā Vilja Florensijā!’’
Umberto atbild: ,,Par ko tu runā Orlando? Jūs esiet sajukuši!’’ Draugi viņu mudina iedzert kopā.
Notiek darbs raktuvēs, Adriana atrodas līdzās ar grozu kurā liek akmeņus, Renso viņai blakus un uzmundrina: ,,Nebaidieties. Sievietes nodarbojas ar vieglākajiem darbiem.’’
Adriana lepni atbild: ,,Es nebaidos strādāt. Mums teica, lai palīdzam vīriem. Esmu gatava pildīt savu pienākumu. Kas man ir jādara?’’ Renso atbild: ,,Jāliek grozā akmeņi. Izvēlieties gludākus, mazākus.’’ Honass atlaidies šūpuļtīklā kopā ar Renanu vēro Adrianu un Renso un spriež: ,,Dīvaini. Šī sieviete ir pārāk skaista, lai būtu kaut kāda nožēlojama čigāna sieva.’’ Renans uzrunā Renso: ,,Čigān! No kurienes uzradās tev sieviete, ja tu teici, ka nevienu negaidi?’’ Renso atbild: ,,Vai tas ir brīnums, ka čigāns var būt precēts un ka pie viņa ir atbraukusi sieva?’’ Renans atbild: ,,Tavā gadījumā ir. Es pats dzirdēju, ka tu teici, ka nevienu negaidot.’’
Renso: ,,Es lūdzu savai sievai uz tādu vietu nebraukt, bet viņa nolēma pretoties manai gribai un atbraukusi.’’
Honass pienāk pie Adrianas un saka: ,,Tavs vīrs ir pārāk pļāpīgs. Tāda uzvedība var jums abiem kaitēt, bet ja tu viņu patiesi mīli, tad ziedosi sevi lai glābtu vīru.’’
Renso atbild: ,,Par manu uzvedību ,sodīs mani, bet sievai nav tur nekādas darīšanas. Tā bijis vienmēr, Honass.’’
Honass: ,,Tādā gadījumā piesargies čigān! Es vairs necietīšu tavus izlēcienus!’’
Rodolfo pārmet Petrai, ka viņa būdama Adrianas aukle, nav pavadījusi viņu uz klosteri un nezina kurā, Petra atbild, ka viņai nav bijis lemts Adrianu pavadīt, jo tā viņa gribējusi. Grāfs paziņo, ka dosies pie mūka Kventina, lai pasaka kur Adriana ir, un ka Petra ir izlaidusi Adrianu, ka tāpēc Adriana ir tik spītīga, bet gan jau Rodolfo savedīšot Adrianu kārtībā, un neļaus pie sevis šādi izturēties. Viņš dodas projām no pils.
Kventins sāk uztraukties, ka viņa klosterpuika Florisels visu izstāstīšot Rodolfo, ka Adrianas nav klosterī, bet Patrisio saka, ka uzspēs laicīgi pie puikas, apdzīšot Farnesio ātri.
Čigānu taborā Manina ilgojas pēc sava dēla Renso: ,,Man ir tikai mans dēls Renso un tagad vēlos būt kopā ar viņu.’’ Viņas draugs čigānu barons Danilo atbild: ,,Tu neesi viena. Nu jau pagājuši daudz gadu, kopš mēs tevi pieņēmām savā taborā un tu vari uz mums paļauties. Renso nav jāredz kā tu raudi un ka liktenis tev neļāva aizbraukt uz Nolādēto salu. Tātad tev jāpaliek šeit.’’
Astrīda izjautā Isu: ,,Izolda man teica, ka tu pinies ar marķīzu De Astolfi.’’
Isa atbild: ,,Jā, kundze. Viņš apsolīja mani padarīt par dāmu.’’ (Kāds naivums no Isas, ka tic visam ko Umberto saka). Astrīda gādīgi atbild: ,,Daudzi jauni muižnieki dod šādus solījumus, bet pēc tam aizmirst.’’
Isa nicīgi iesmējās. ,,Esmu pārliecināta, ka šis nav tas gadījums. Es zinu, ka manis dēļ viņš ir gatavs pat nogalināt. Jūs man nepalīdzēsiet? Goda vārds!’’- Isa saka un ir gatava izdabāt grāfienei, lai tik tiktu projām no kroga. Viņa atceras, kā ieslidinājusi mirušā barona gredzenu Renso kabatā.
Isa un Astrīda.
Renso runājas ar Pedro. ,,Kā gan citādi Pedro. Kad es redzēju viņu kopā ar Honasu, tik izbijušos un tik skaistu, tad nevarēju atstāt viņu ļaundara rokās.’’
Pedro: ,,Tā meitene atbrauca ne pie tevis. Viņas vīrs vai nu ir starp slimniekiem, vai miris. Katrā gadījumā viņa atgriezīsies turp no kurienes nākusi.’’
Renso sāk iemīlēties Adrianā un atbild: ,,Pat ja tā būtu, kāpēc man ir sajūta ka viņa ir mans liktenis.’’
Adriana liek akmeņus grozā un prāto par Renso. ,,Cik viņš ir līdzīgs čigānam, kas spēlēja vijoli.’’
Kventins nevar tikt uz klosteri uzreiz, jo viņa ēzeliene Grizelda atsakās vest viņu un spītīga stāv, līdz beidzot sāk kustēties.
Te Adrianai piesienas sieviete Judita, tā ar kuru Adriana sakāvās uz kuģa, kad brauca uz salu. ,,Ko tu gribi apmānīt, redzu ,ka izliecies tik strādājam?’’- Judita nicīgi apvaino Adrianu, bet viņa atbild: ,,Netraucē mani un dari savas lietas.’’
Judita secina: ,,Bezkaunīga un aristokrātiskas manieres.’’ Tad pie viņām pienāk Renans un jautā Juditai: ,,Ko nestrādā?’’ Šī atbild, ka Adriana nestrādājot, baidās sabojāt savas baltās rociņas. Adrianai rokas un plaukstas sāp, parādās asinis, tulznas, bet viņa ciešot sāpes turpina likt akmeņus grozā. Renans atcērt: ,,Ko tu pļāpā sieviete? Nodarbojies ar darbu un tad guli!’’
Tad uzrunā Adrianu: ,,Bet tu.. Tu parādi savas rokas? ’’
Adriana parāda, un viņš redz cik viņas rokas ir savainotas, tad pieiet Honass un vaicā, kas par lietu. Honass: ,,Nejauši, savainoji rokas?’’ Adriana: ,,Jā, kungs.’’ Honass paskatās uz tām un saņem šīs rokas pie sevis tvērienā: ,,Redzams, ka tas nav pieradušas pie tik smaga darba. Ja gribi, vari atpūsties.’’
Adriana: ,,Nav vajadzīgs. Es turpināšu darbu.’’ Tad Honass saspiež viņas rokas, Adriana ievaidējās sāpēs. ,,Kā gribi..Bet brīdinu ,ka nāksies papūlēties.’’- atsaka Honass, skatoties viņai sejā. Redzams, ka vīrietim ļoti patīk Adriana un viņš to iekāro.
Adrianas savainotās rokas un Honass kopā ar Adrianu.
Manina saka: ,,Kā varu tev palīdzēt Renso? ’’ Tad pienāk Soka, Danilo mazmeita un lūdz: ,,Ka būtu ja aizietu pie tā cilvēka un lūgt viņu apžēloties par Renso?’’
Vecā čigāniete atbild: ,,Rodolfo Farnesio nekad nav pazinis žēluma.’’ Rodolfo karietē prāto un domā, ka Adriana vel nekad viņu nav tā muļķojusi. ,,Velns parāvis.’’- grāfs nodomā, nepatīk Adrianas rīcība kungam.
Renso uzrunā Adrianu, redzot viņas rokas: ,,Tev sāp? Renan, mana sieva savainojās, neatsaki palīdzību!’’ Renans atbild vēlīgi: ,,Nu ejiet, nomazgājiet rokas un tad atkal pie darba.’’ Adriana pateicas: ,,Paldies kungs.’’
Patrisio jau pirmais iekšā klosterī un lūdz lai zēns atver durvis. Umberto meklē Isu, jautā, vai viņa aizgājusi ar kādu citu. Isa tik priecājas un lielās audžumātei Izoldai ka viņu nu būs Umberto sieva, nēsās dārglietas utt.
Pie jūras, Renso mazgā Adrianas rokas ar ūdeni, viņam rūp meitene un grib lai viņai viss būtu labi , tad uzsāk sarunu: ,,Kāpēc jūs atbraucāt uz Nolādēto salu? Kas ir tas cilvēks, kuru meklējāt? Jūsu tēvs, vīrs?’’
Adriana: ,, Man nav vīra, esmu gatava upurēties ,lai sameklētu to, kuru vajag.’’ Renso: ,,Pietiek jūs uzlūkot, kad gaisma parādās. Kad es jūs pirmoreiz ieraudzīju pie krasta, manu uzmanību piesaistīja jūsu skaistās acis.’’
Adriana: ,,Manas acis?’’ Renso: ,,Tāpēc ka tās parāda noslēpumainību, ilgas, kā mēness parādās pie apvāršņa. Kā jūs sauc? Jūs vēl nepateicāt savu vārdu.’’
Adrianai nu jaunais segvārds ir rokā un viņa braši atbild: ,,Mēnesnīca. (Luna) Mēnesnīca ir mans vārds.’’
Adriana ar Renso iepazīstas, abi runā, vēlak Adriana ir kopā ar Pedro.
Patrisio mēģina pierunāt Floriselu melot, bet zēns atsakās to darīt, tad jau pie durvīm klauvējas Rodolfo un pavēl kā pats karalis: ,,Atveriet! Rodolfo Farnesio vārdā atveriet durvis!’’
Renso stāsta par sevi Adrianai, kura klausās un ir ieinteresēta draudzēties turpmāk ar Renso, taču ir piesardzīga ,jo Renso vēl ir svešs. Viņš skaidro: ,,Vienīgā laime, kas ir čigānam ir- brīvība, debesis un zvaigznes.’’ Adriana atbild: ,,Laikam čigānam ir skaista dzīve. Labāk mums atgriezties pie darba Renso! Lai nebūtu pretenzijas pret tevi Renso.’’ Tad viņus pieķer Honass un rāja Renso ,ka viņš neiet strādāt, bet Adriana atbild, ka Renso palīdzējis mazgāt viņas ievainojumus rokās.
Rodolfo izvaicā zēnu par tēvu Kventinu, vaicā kur tas ir, un zēns melo, ka svētais tēvs ir tālu. Pedro brīdina Renso, ka viņam ir bīstami spēlēt komēdiju par vīru un sievu, jo Renso nemaz nav precējies. Adriana palikusi ar Pedro vienatnē lūdz: ,,Nenododiet mūs, man ir jāsameklē viens cilvēks, viņa dēļ esmu šeit. Vai tā ir taisnība, ka no rīta vienu līķi iemeta jūrā?’’ Pedro prasa: ,,Kā sauc tavu puisi? Varbūt es viņu zinu.’’ Pedro pavesta Adrianai, ka viens jauns cilvēks pa ceļam mira, kad brauca uz salu. Pedro iesaka viņai doties atpakaļ uz Vilja Florensiju, tā būs labāk gan Renso, gan viņai. Adriana domā, kā to cilvēku atrast, lai Dievs palīdz viņai.
Soka, runā ar Radū, un grib palīdzēt Renso, čigāns atbild, ka diez vai Renso apžēlos, jo sabiedrībā tā nicina čigānus. Soka, saka ka mīl Renso, un ka viņai ir sāpīgi, ka Renso atrodas ieslodzījumā.
Tad Adrianu traucē Honass savā zirgā un saka: ,,Virtuvē vajag sievietes, laikam esi nogurusi likt akmeņus. Brauc kopā ar mani. Braucam!’’ Viņš sniedz Adrianai roku, lai uzceltu viņu uz sava zirga, bet Adriana neļaujas. Adriana atcērt: ,,Es pati aiziešu!’’ Tad Honass satver viņu aiz zoda ar roku un saka: ,,Kā gribi. Pasteidzies!’’
Renso netālu ir no viņiem un saka: ,,Noladētais Honass! Šī meitene vārdā Luna ir īpaša. Viņa nav precējusies un kaut kā atšķiras no pārejam sievietēm, kas ir uz salas. Runājot ar viņu, sapratu, ka viņa ir izglītots cilvēks.’’
Honass panāk Adrianu, kad tā dodas projām, un prasa: ,,Kāpēc neesi mīļa pret mani? Kas ir? Patīk izklaidēties ar čigānu? Tu esi lepna un tas man patīk vēl vairāk.’’
Adriana vairās no viņa, šis dzenā viņu ar zirgu. jāj apkārt Adrianai. Viņa saka: ,, Liec mani mierā.’’ Honass: ,,Jebkurai sievietei būtu liels gods, kļūt par Honasa draudzeni. Mēnesnīca, tu vari lieliski iekārtoties, ja gribēsi. Tikai esi pakļāvīga.’’ Nolec no zirga un satver Adrianu, grib skūpstīt viņu, Adriana kliedz: ,,Laid mani! Nē!’’ Honass, lūdz lai viņa tā nedara, Adriana viņu atraida, sakot ka viņam nav tiesību uzmākties Adrianai (marķīze taču). Tad Honass satver Adrianu atkal un saka, lai šī sauc savu čigānu, lai aizstāv, un grib bučot Adriani, kurai jau tā pretīgi. Gan jau Luna kritīs viņam pie kājām un pakļausies, ta saka Honass, bet Adriana aiziet nomocīta, labi ka tika vaļā no viņa.
Aukle Petra ierodas krogā, kur Isa viņu izsmej, sakot, ka Umberto šeit nav.
Renso iztaujā Adrianu, vaicā ar ko viņa nodarbojās, pirms ieradās šeit. Adriana samelo, ka strādājusi krogā, trauku mazgātāja. Soka uzstāj lai vectēvs atļauj viņai doties pie Rodolfo, lai apžēlotu Renso, bet čigāns ir pret. Vakarā Renso ierauga Pedro savā būdiņā un Pedro ,saka ka viņam ir garlaicīgi ar citiem ieslodzītajiem, un ka nav ko parunāt, bet Renso viņš saka, ka Renso domā par Mēnesnīcu (Lunu).
Renso saka Pedro ,ka grib aizbēgt no salas, arī Lunas dēļ. Tad Renso sāk spēlēt vijoli un Adriana atpazīst melodiju, saka: ,,Tā mūzika. Tātad viņš ir Renso, čigāns.’’ Viņa dodas pie Renso.
Adrianu atkal Honass neliek mieru, viņš trenkā viņu, Renso ar Pedro, un Adriana vakarā izdzird Renso mūziku.
Umberto beidzot atgriežas pilī un aukle izsaka viņam pārmetumus, par viņa dzīvesveidu un uzvedību. Rodolfo sagaida mācītāju Kventinu un pieprasa, viņam kur palikusi Adriana. Adrian ejot pie Renso, sastop Honasu un tas saka: ,,Atkal mēs esam vieni. Īstais laiks, lai tu nožēlotu savu vainu.’’ Un metas Adrianu skaut, uzmācas, tad iejaucas Renso un saka, lai atlaiž Adrianu. ,,Atstājiet mūs mierā! Mēs neko neesam izdarījuši, lai sodītu.’’- saka Adrianu un Renso atbild: ,,Nejaucies Luna!’’ Adrianas dēļ, Honass apžēlojas un aiziet. Adriana jautā Renso: ,,Viņš jūs savainoja?’’ Renso tā kā dusmīgs, saka: ,,Bet ko jūs šeit dariet? Kāpēc negaidījāt mani būdiņā?’’
Adriana: ,,Es izdzirdēju vijoles skaņas un domāju ka tas ir viens pazīstams.’’
Renso: ,,Cilvēks, kura dēļ jūs atbraucāt. Piedodiet. Man nevajadzēja jums kaut ko jautāt.’’
Manina kārtīs redz, ka Renso ir kopā ar kādu sievieti ,un saistās ar mēnesi. Renso gādīgi saka Adrianai: ,,Jums labāk paēst un ātri aizmigt. Mums ir maz laika lai atpūstos.’’ Adriana: ,,Bet jūs negribiet paēst Renso?’’ Renso atbild, ka negrib. Adriana apskata Renso ievainojumu, Renso un Adriana dodas pie miera, viņi guļ atsevišķi. Adriana skatās uz viņu, Renso domīgs.