vakar rimītī ieraudzīju, ka texmex produktiņiem ir atlaides. Uz ātru roku sadomāju - uztaisīšu chili con carne. Nekad nebiju ne taisījusi, ne ēdusi, bet apmēram jau nojautu, pēc kā tas garšo. Nopirku čili con carne garšvielas, nopirku rimi vārītās pupiņas un tad šodien taisīju. Vispirms receptes palasīju un pēc tam visu tāpat pa savam izdarīju.
Tātad, produkti, kurus lietoju es
Santa Maria Chili con carne Mix garšvielu paciņa
Apmēram puskilo maltas liellopu gaļas
viens sīpols un piecas ķiploka daivas - protams, te nu tos daudzumus katrs pats var variēt
Pāris ēdamkarotes texmex asās čili mērces - to var arī nelikt. Man nu tas čili ļoti čili sanāca te var vienkārši tomātu mērci lietot
kilograms tomātu vai divas bundžas tomātu savā sulā
pāris paprikas - to es liku klāt, bet oficiālajās receptēs parasti nelitk
divas bundzās ar konservētajām pupiņās vai ap 300-400 gramiem vārītas. Man labak vārītas patīk - rimi var nopirkt gatavas uzvārītas pacietas - kā reiz lai var ar gaļu mērcē vēl pasautēt un neizjūk. Ja pats vāri, tad neizvāri līdz galam - atstāj pacietas, lai pēc tam vēl var viņas pasautēt mērcē. un vajadzīgas ir brūnās kidney beans
eļļe nedaudz
nedaudz kanēlis un muskatrieksts - bez tiem var arī iztikt. Var arī biki ingvera pulveri - to gan es neliku.
Apcep sīki sagrieztus sīpolus un ķiplokus eļļā - uz lielas uguns. Kad apzeltījušies, met klāt malto gaļu un uz tādas pašas lielas uzguns nemitīgi maisot apcep. Pieber šķipsnu kanēļa, šķipsnu muskatrieksta un to čili con carne garšvielu mixu. Pamaisa. Nedaudz pāris minūtes maisot apcep. Pielej ūdeni, lai visu gaļu nosedz un lai sautējas pusstundu uz mazas uguns. Pa to laiku sagriež pariku un tomātus. Sagriezu un man pēkšņi ienāca prātā - ev, ar čili parasti klāt ēdt kukurūzas maizi. Ielīdu receptes pameklēt, pārveidoju recepti tā, lai der man - jo mājās bija tādi produkti, kādi bija. Kā par brīnumu, man mājās bija arī kukurūzas miltu paciņa - kaut kad sen pirku kaut kādus keksus cepot laikma.
Un tātad uzliek cepeškrāsni līdz apmērm 180 grādiem iesilt un taisa mīklu
Apmēram 250 - 300 ml. rūgušpiena vai paniņu
2 ēdam karotes eļļa
150 g kviešu milti
ap 200 g kukurūzas milti
šķipsna sāls
ap 50 g cukurs
2 olas
šķipsna cepamais pulveris
Olas sakuļ ar cukuru un sāli. Man bij leduskapī tik ļoti vecs un ļoti skābs rūgušpiens un liku cukuru apmēram 100 g, jo likās, ka savādāk dikti skāba mīkla. Bet tā man beigās tā kukurūzas maize ļoti salda sanāca.
Kad sakuļ, pielej eļļu un atkal visu samaisa kārtīgi, tad rūguli pilej un atkal ar rojas manuālo putojamo paputo. Tad kukurūzas miltes bēr, atkal maisa, pēc tam miltus un cepamo pulveri un atkal maisa. Mīkla bieza sanāk, bet vēl tomēr lejama - tāda bieza keksu mīkla. Es lēju silikona ķieģeļa keksa formā un cepu ap 180 grādiem pusstundu. Atkarīgs no formas, kura lejat - vqarētu būt arī ātrāk gatavs.
Sanāca nenormāli garšīgs, gaisīgs kēkss, kuru varētu kā saldo ēst. Bet arī manam ļoti asajam čili dikti labi klāt garšoja.
Jā, pabeidzot čili lietas - pēc pusstundas sautēšanās, piemet sagriezto pariku - atkal piecpadsmit minūtes pasautē, pēc vajadzīgas pielej ūdeni. Čili kon karne ari ļoti šķidra. Pēc 15 min sautēšanās, piemet tomātus un tomātu mērci vai aso čili mērci, vēl 5-10 minūtes pasautē - atkarīgs - gribi, lai tomāti izšķīt vai negribi. Man patīk, ka vēl turās ghabaliņos. Kopā gaišāi vismaz stunda jāsautējas.
Pēc tam var ņammmāt un tik ūdeni dzert.
Veģetārajā versijā bez gaļas viss pārējais tas pats - varbūt tik vairāk pupiņu, lai nesanāg garšvielu par daudz un par stipru. Veģetārajā versijā var vēl vairāk papriku un tomātus ielikt, var kukurūzu likt. Kaut kā tā.