ak, nu i grāmatas jūs lasāt... Zin, man ir tā, ka es jau bimbāju, ja kādam kādā fikā, ko lasu, ir vēzis... Un tad reizēm gribas kliegt, kad apraksta vēzi tā, ka īstenība nav, jo dzīvē viss ir daudz sliktāk, nepatīkamāk, briesmīgāk...
Bet par to slimību vai pēkšņo aizeišanu. Man liekas, ka aizgājējam laikam vieglāk, kad pēkšņi, savukārt viņa tuviniekiem vieglāk, kad slimība. Es ar mammu tik daudzas lietas izrunāju pēdējos mēnešos... Es pat iedomāties nevaru, kā būtu, ja es nebūtu varējusi atvadīties, saņemt norādījumus par bērēm, par tālako dzīvi utt... No otras puses pašās beigās cilvēks kļūst ļoti egoistisks, redz lietas savādāk, dod neloģiskus norādījumus. Un pēc viņa nāves, kādu laiku atceries viņu tikai slimu - grūti atgūt tās atmiņas, kad viņs bija vesels, grūti saprast, ka daži teksti un norādījumi beigās nav jāņem vērā. Beigās mamma nomira miegā ar tādu mierpilnu sejas izteiksmi un viņa vienmēr bija teikusi, ka grib nomirt miegā. Man gan valentīndiena tagad vienmēr būs ar tādām asociācijām, bet laiks iet un paliek vieglāk - atceries jau, bet atgūsti tās labās atmiņas ar laiku, redzi jaukos sapņos, nav tā, ka baigi gruzies viņas dzimšanas diena un nāves dienā, bet tāpat piedomā.
Ja runā par mīlestību - es nez. Es pati tā pa īstam nekad neesmu iemīlējusies. Vismaz ne ta, kā grāmatās, filmās. Ir bijusi pirmā mīlestība, aizrušanās utt. Bet es skatos uz savu vecāku piemēra. Zinu, ka abi viens otram bija mūža mīlestība, lai gan sencis par mammu bija 20 gadus vecāks. Sencis matus uzreiz uz nullīti, kad mammai ķīmijterapija sākās. Uz beigām es uz darbu staigāju un sencis mammu pieksatīja, blakus uz saliekamā dīvana gulēja. Mamma neļava vinam sevi mazgāt - es mazgāju. Mammai bija kauns, ka viņa tik kauli un āda uz beigam - tiešam burtiski ģindenis... Sencis gan drīz atrada draudzeni, bet joprojām, kā iedzer, man saka, ka lai kur arī mamma būtu, viņš vienalga viņu atradīšot. Ar visām problēmām, ar visu to, ka viņi nebija ideāli un daudz muļķības sadarīj, viņi kopā vairāk kā 25 gadus nodzīvoja. Es domāju, ka satikt un mīlēt vienalga ir to vērts. Kad viņš pēc mammas nāves tik raudāja un vaidēja, es biju tā stiprā, es viņam teicu, ka lai apklust - viņam bija tik ilgi gadi kopā ar viņu. Citi cilvēki, daudzi cilvēki savas dzīves laikā tā arī nesatiek to īsto un vienīgo. Viņš satika un viņam bija tik daudz laika ar viņu - viņam nav tiesības želoties.
Vēl dzērumā sencis man netīšam atklāja, ka mamma bijusi stāvoklī, kad biju maziņa, bet uztaisījusi abortu. Viņa pat beigās, kad man daudzas lietas atklaja, to nepastāstīja. Zināja, ka šī ir viena lieta, ko nekad viņai nepiedotu. Tā ka redz ir tomēr arī pašās beigās bailes, ka kaut ko nepiedos. Ir ta, ka es viņu mīlu, saprotu utt. Bet šī viena lieta - to tiesam viņai nekad nepiedošu. Es vienmēr gribēju brali vai māsu, viens no tiem bērniem, kas kauca, kas bērnība draudzeņu mazos brāļus un māsa ucināja. utt. Esmu pārliecināta, ka būtu izaugusi citādāks cilvēks, ja man būtu jaunāks bralis vai māsa un šķiet mamma ar to saprata un smagi to noželoja...
Labi, sorrī par visu so garo. Es jau, protams, rakstot apraudājos.